Logotyp för Malung-Sälens kommun

Kommunens idrottspris

För att premiera en idrottslig prestation har kommunen inrättat ett årligt idrottspris på 10.000 kr.

Louise Perottosdotter, Lima IF, bredvid sin tränare Patrik Thuresson.

Till exempel kan genomförandet av ett lyckat idrottsevenemang, en inspirerande ungdomsledare, en organisation eller en idrottslig prestation tilldelas priset.

Idrottsåret 2022

Louise Perottosdotter

Om det inte är längdskidorna som sitter på fötterna så är det rullskidorna eller löpning över myrarna som gäller. Att röna framgångar inom parasporten betyder mycket för många då man gång på gång visar att även om man lever med begränsningar kan lyckas.

Hårt arbete lönar sig och Louise fick en välförtjänst plats i para-VFM i Östersund. Louise är en sann förebild och får därför Malung-Sälens idrottspris.

Idrottsåret 2021

Håkan Eriksson

För hans mångåriga karriär inom orientering och löpning i världstoppen. Med en vilja av stål har han nått många stora framgångar under sin långa karriär med VM-medaljer, både i stafett och individuellt, tiomilasegrar och en lång rad svenska, europeiska och världsrekord.

Även om åren som elitaktiv är förbi fortsätter han träna och tävla som veteran och sätter fortfarande nya rekord, bland annat två världsrekord ynder förra året, samma år som han fyllde 60 år.

En mycket värdig idrottspristagare som sätter Malung på kartan och har gjort så i flera årtionden och är en fin förebild för ungdomar och andra idrottsutövare i och utanför kommunen.

Åsa Hedlöf (S) ordf. kultur- och fritidsnämnden, Håkan Eriksson och Jörgen Norén (S) fullmäktigeordf.

Johanna Skottheim

Idrottsåret 2020

Johanna Skottheim

Johanna Skottheim tilldelas kommunens idrottspris för sina framgångar på skidskyttearenorna under 2020. Hon förvaltar väl traditionen av duktiga skidskyttar från Lima SKG och sätter föreningen och kommunen på skidskyttekartan igen.

Hon är en stor inspirationskälla och fin förebild för de yngre som vill satsa på idrotten, då hon aktivt ställer upp på träningar när hon har möjlighet. Hon är dessutom en omtänksam perspon och en viktig stöttepelare för sina klubbkamrater. En värdig pristagare av kommunens idrottspris.

Idrottsåret 2018

Ahmed Hussein

En ledare och företrädare för idrottens och föreningslivets värdegrunder, vars mål är att bygga broar mellan olika kulturer och därmed förenkla barn och ungdomars vilja att bli en del av det svenska samhället.

Idrottspriset 2019 till Ahmed Hussein, här bredvid prisutdelaren och fullmäktiges ordförande Jörgen Norén (S).

Idrottsåret 2017

William Lind, OK Skogsmårdarna

Motivering: "William tävlar för Malungs OK Skogsmårdarna och han har ingått i Svenska landslaget för orientering i över 10 års tid. William är en framgångsrik orienterare och under 2017 tog han dubbla brons i VM i Estland och blev också totalsegrare i O-ringens 5-dagarsorientering i Värmland. Han deltog även i stafettlaget som tog silver på SM 2017. William är en viktig kugge i OK Skogsmårdarnas kavlelag (stafett) och han har bidragit stort till att OK Skogsmårdarna räknas som en av de bästa klubbarna i Sverige på kavlesidan. William är med andra ord en duktig idrottare och en fin förebild för unga orienterare och idrottare."

Idrottsåret 2016

Errol Perjos, IF Nornan

Motivering: "Årets idrottspristagare är en sann eldsjäl. Errol Perjos tilldelas priset för sitt mångåriga arbete i IF Nornan. I dryga trettio år har Errol verkat i föreningen och många tvivlar på att IF Nornan funnits kvar om det inte varit för Errols enorma driv och engagemang. Att Errol är en betydelsefull person för hembygden Malungsfors råder det inga tvivel om då han fått inte mindre än 22 nomineringar till årets idrottspris. Han hyllas framför allt för sitt engagemang för barn och unga. Errol har ett stort hjärta vilket han bland annat visat genom att välkomna de ensamkommande flyktingbarnen till föreningen och gett dem en meningsfull fritidssysselsättning i och med fotbollen."

Idrottsåret 2015

Stina Nilsson, längdskidor

Motivering: Redan som 9-åring skrev Stina Nilsson: ”När jag blir stor vill jag bli skidåkare för det är kul.” Med siktet inställt i unga år har drömmen blivit verklighet. Under 2015 har Stina verkligen visat att hon är en skidåkare i världsklass. Med bland annat en världscupseger i sprintstafett och seger i U 23-cupen, där hon plockade flest poäng av alla åkare under 23 år, är hon en ung lovande talang som spås en lysande framtid. Att kunna prestera när det verkligen gäller visade Stina prov på i VM i Falun där hon tog hela 3 stycken silvermedaljer, individuellt i sprint klassisk stil, i sprintstafetten fri stil och i stafetten över 4x5 km. Hon avslutade året med att ta sin första individuella världscupseger i sprint, fri stil. Stina visar med sin målmedvetenhet att drömmar går att nå och är därmed en god förebild för unga idrottare. Hon är också en ambassadör för hembygden, Malung-Sälens kommun, där hennes karriär en gång började. Tack vare sina fina framgångar är Stina Nilsson en mycket värdig vinnare av idrottspriset 2016.

Idrottsåret 2014

Marica Renheim, snöskotercross

Motivering: "Efter tre raka SM-guld mellan 2011 och 2013 vann Marica Renheim under 2014 den amerikanska ISOC-serien. Marica har en oerhört hög kapacitet i sitt idrottsutövande vilket gör att hon stundtals är helt överlägsen på banan. Utanför banan är hon en mycket god förebild för sina fans och de barn och ungdomar som bär på drömmar om att bli bäst i sin idrott. Tack vare sin förmåga att utöva idrott på yttersta nivå, sina fina prestationer och för att hon starkt bidrar till att sätta såväl sin idrott som Lima och Malung-Sälens kommun på kartan i både Sverige och världen tilldelas Marica Renheim Malung-Sälens kommuns idrottspris 2015."

Tommy Mattsson, ledare Lima SKG

Motivering: "Med en lång bakgrund inom Lima skyttegille har Tommy Mattsson visat passion för sin idrott och en ambition att bidra till att få föreningen att utvecklas och människor att växa. Tommy har under sina många år som aktiv, engagerad i styrelsen samt som tävlingsledare lagt grunden för att Lima skyttegille år efter år kan leverera arrangemang av yttersta klass. Hans förmåga att genom hårt arbete skapa möjligheter för andra att utöva idrott samt hans naturliga vilja att lyfta fram utövarnas framgångar gör Tommy Mattsson till en föredömlig ledare, väl förtjänt av Malung-Sälens kommuns idrottspris 2015."

Idrottsåret 2013

Daniel Bodin, snöskoterfreestyle

Motivering: Daniel Bodin är en av världens bästa på snöskoterfreestyle. Han har, bland annat, vid två tillfällen vunnit X-games i Aspen, Colorado, USA. Det krävs styrka, envishet, träning och åter träning för att nå den nivå han befinner sig på. Daniel Bodin är en mycket god ambassadör för vår hembygd.

Idrottsåret 2012

Adam Renheim, snöskotercross

Vann under 2012 SM-guld i snöskotercross och SM-silver i stadioncross samt VM-brons i snöskotercross.

Stina Nilsson, längdskidor

Vann under 2012 guld i sprint vid junior-VM och slog världsrekord i 100 meter i Bisslett, Norge, där den samlade världseliten av seniorer deltog.

Idrottsåret 2011

Katarina Hjort, Malungs GK

Motivering: I en kommun där golf inte är rotad i tradition och kultur, har Kattis Hjort med handlingskraft, engagemang och glädje genomfört ett fantastiskt arbete för att involvera barn och ungdomar i sporten. Hon har skapat en mötesplats för barn och ungdomar där alla ska känna sig välkomna och ha roligt på golfträningarna. En idrottsledare utöver det vanliga.

Anna Rydstedt, Sälens IF (postumt)

Motivering: Anna Rydstedt tävlade för Sälens IF och under ett och samma år genomförde hon samtliga tre klassiker; Tjejklassikern, Halvklassikern och En svensk klassiker. Anna genomförde detta som ett projekt för att samla in pengar till cancerfonden. Med sitt engagemang, sin vilja, motivation och tävlingsinstinkt var och är Anna ett lysande föredöme för alla idrottsutövare.

Anna Rydstedts pris mottogs av Christian Ek.

Idrottsåret 2010

Fiskeklubben Skinnkroken

Motivering: Fiskeklubben Skinnkroken har en bred verksamhet sommar som vinter, som spänner över ett stort åldersspann och med sina stora arrangemang har klubben ett otal gånger visat att det finns ett gediget engagemang i föreningen och har dessutom bidragit till att placera Malung på fiskekartan.

Tobias Arwidsson, skidskytte

Motivering: Med en järnvilja har Tobias etablerat sig i världstoppen i en sport där det krävs att man presterar på topp både med hjärtat och hjärnan och där konkurrensen är knivskarp och marginalerna millimeterstora. Det tyder på att här finns ett ämne till nåt riktigt stort i framtiden!

21 Juni 2024