Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida
Kontakt

Energiläget

Energisituationen i Sverige är sämre än tidigare. I vinter finns det en viss risk för att det inte finns tillräckligt med el alla timmar i alla delar av Sverige - så kallad effektbrist.

Man fryser i soffa

Informationstexten nedan kommer från Svenska kraftnät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

Det kan bli aktuellt att koppla bort elen för ett begränsat antal under ett par timmar för att förhindra ett större avbrott. För dig som elanvändare är det ungefär som ett vanligt strömavbrott.

Tre scenarier när frånkoppling kan vara aktuellt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I videon här förklaras manuell frånkoppling.

Hög elanvändning ger risk att elen inte räcker

Timmarna när svenska folket vaknar och industrin sätter igång samt timmarna när alla kommer hem från jobbet och ska laga middag används mest el under dygnet. På vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning. Om man tittar på kurvan över elförbrukningen i Sverige så ser man två toppar, morgon och kväll. Här är det är störst risk att elen inte räcker till, särskilt kalla dagar när det inte blåser.

Kommer Sverige i en situation att det inte finns tillräckligt med el kommer Svenska kraftnät se till att kraftsystemet skyddas och vi förhindrar ett större avbrott. Det gör Svenska kraftnät genom att beordra att elen stängs av en kortare tid i ett område. Det kallas manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK). Det är en nödåtgärd som funnits länge, men inte använts någon gång.

Frånkopplingen görs genom att Svenska kraftnät beordrar ett par särskilt utvalda elnätsbolag att de ska koppla bort ledningar, det vill säga stänga av elen för användare. Svenska kraftnät bestämmer i vilket elområde, hur länge och hur mycket som ska kopplas från. När elnätsbolagen får ordern har de 15 minuter på sig att koppla bort ledningarna. Svenska kraftnät bestämmer inte vilka användare eller ledningar som ska kopplas bort.

Allmänheten meddelas

Svenska kraftnät kommer gå ut med information till allmänheten på vår webbplats och via media, så snart vi har fått besked från elbörsen om att det finns timmar kommande dag som elproduktionen inte räcker till. Vi kommer då be allmänhet och näringsliv att försöka minska eller skjuta på sin förbrukning vid topparna. De kritiska tiderna är runt klockan 8-11 på morgonen och 17-19 på kvällen. Planar vi ut kurvan minskar vi risken för frånkoppling.

Men även om elanvändare tänker att man ska dra ner på sin förbrukning eller att de höga priserna gör att stora industrier planerar att stoppa produktionen, så är det först den timme som det gäller som Svenska kraftnäts personal i kontrollrummet ser om vi måste beordra en frånkoppling och hur stor frånkopplingen blir. Det går inte att säga bestämt förrän då. Det går inte heller att säga i förväg hur lång tid frånkopplingen kommer vara, men troligen kan det handla om ett par timmar.

För dig som elanvändare är frånkopplingen ungefär som ett vanligt strömavbrott, men kontrollerat. Varje år sker 5 miljoner strömavbrott av olika anledningar, så att elen försvinner en stund är inte något nytt. Medborgare har ansvar för att kunna klara en störning i samhället, som till exempel ett strömavbrott.

Läs mer om frånkoppling av elen här. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: 2022-12-15