Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Kurser och grupper

Bild från "Seen on screen" - kulturskolans dansshow 2013

Kulturskolan erbjuder lektioner i dans, sång, musik och teater.

Under flikarna hittar vilka instrument du kan få undervisning i.

Malung-Sälens kulturskola erbjuder dansundervisning på kulturskolan i Malung och i Sälen. Vi erbjuder danslektioner från 4år i stilarna barndans, klassisk balett, jazz och street. Våra lektioner är mellan 30-75 minuter en gång i veckan.

Barndans är inriktad till åldrarna 4-6 år. Vi fokuserar på ett mycket lekfullt sätt röra oss till musik, lära känna kroppen med lättare koordinationsövningar. Lektions tiden är mellan 30-45 min.

För barn och ungdomar i skolåldern finns det olika nivåer av jazz/modernt och street. Nivåerna är sätta efter erfarenhet och ålder. Längden på dessa danslektioner är mellan 60-75 minuter.

Till lektionerna är det bra att ha kläder man lätt rör sig i, vattenflaska och uppsatt hår. Vi dansar barfota, halvtåskor, i strumpor. Street eleverna dansar i gympaskor.

Intagningar sker i börja av varje läsår. Vid enstaka fall tar vi även in i början av januari.

Varje läsår avslutas med en gemensam dansshow där alla dansgrupper medverkar. Med showen skapar vi större gemenskap bland våra elever samt att vi alla har ett gemensamt mål att träna till. Det vi vill uppnå med showen är att sprida glädjen till dansen

Danslärare

  • Elin Oskarsson - barndans och jazz (Malung)
  • Ida Vindahl - klassisk balett, jazz och street (Malung/Sälen)

Vårt mål är att våra elever ska känna dansglädje!

Digitalt musikskapande

Skapa din egna musik med dator/Ipad; midi, audio och teknikkunskap. Undervisningen sker i grupp.

Lärare är Magnus Åkerlund

Träblåsinstrument

På kulturskolan erbjuder vi undervisning på blockflöjt, tvärflöjt, klarinett och saxofon.

Träblåsinstrumenten har ett stort tonomfång och används i många olika konstellationer; symfoniorkestrar, blåsorkestrar, jazzband, som soloinstrument och en hel del annat. Samspelet med andra är både en rolig och viktig del i att spela ett instrument. Det kan vara allt ifrån duetter med din lärare eller andra elever som spelar samma instrument, till samspel med elever som spelar andra sorters instrument.

Lärare i tvärflöjt, klarinett och saxofon är Anne Lindström.

Stråkinstrument

Vi erbjuder undervisning på fiol, viola (altfiol) och cello. Fiolundervisningen erbjuder vi ifrån förskoleklass och uppåt. Undervisningen i instrumental- och ensemblespel ges till elever i form av grupp eller enskilt. Lektionerna äger rum under skoltid och/eller på fritiden och ges i allmänhet på den skola där eleven gå. Gehörsspelet prioriteras första året. Från och med andra spelåret eller senare (beroende på elevens utveckling) tillkommer notinlärningsprocessen. Alla stråkinstrument kan lånas kostnadsfritt från musikskolan.

Stråklärare är Louise Kratz.

Piano

Pianot är ett populärt instrument. Elever som spelar piano erbjuds varje vecka en individuell lektion, men även 4-händigt spel (grupplektion) och ensemblespel med andra instrument när tillfälle ges. De får även chansen att spela på konserter och uppträda för publik i olika sammanhang (till exempel på vårdinrättningar, i kyrkan och i skolan) som är både spännande och utvecklande.

Den som vill spela piano måste ha ett tangentinstrument (piano, keyboard, digitalpiano eller synth) hemma för att kunna öva. Instrumentet måste ha normalstora tangenter med ett oktavavstånd 165 mm. Kulturskolan hjälper gärna till med råd vid instrumentinköp.

Pianolärare är Christina Johansson

Gitarr & Elbas

Gitarren och elbasen är ett populärt instrument som används till all slags musik från klassiskt till heavy metal. Gitarren i sig behöver kanske inte någon närmare presentation. Vi lär ut både klassisk och elgitarr, är man nybörjare brukar man börja först med ”vanlig” gitarr för att sedan om intresse finns gå över till elgitarr (det beror lite grann på ålder och förkunskaper). Vi börjar med att lära oss melodispel efter noter och att kompa med ackord, det finns även möjlighet att spela i en ensemble och/eller rockgrupp.

Man kan börja från och med årskurs 3 och undervisningen sker antingen enskilt eller i grupp om 20 respektive 30 minuter.

Lärare är Magnus Åkerlund

Sång

Rösten är ett instrument man alltid bär med sig och det är roligt att sjunga! På kulturskolan erbjuder vi både sång i grupp och individuellt. På sånglektionerna går vi igenom grundläggande sångteknik. Vi utgåt från vad just du vill/behöver för att utvecklas till sångare. Det kan tex handla om att vidga röstomfånget,sjunga starkt/svagt eller hålla längre toner på vägen lär vi oss mer om andning, gehör, rytm och en massa annat kul. Du får även möjlighet att prova olika musikstilar. 

Sånglärare är Anne Lindström

Trummor / Slagverk

Trummor har länge använts i kulturer över hela världen. I kulturer har de ofta en magisk betydelse, och används i olika ritualer och som instrument vid danser inom dessa.

En trumslagare är en musiker som spelar trummor. Oftast avser ordet en person som spelar trumset, till exempel i ett rockband, där han brukar kallas trummis. Även personer som spelar andra typer av trummor är dock trumslagare, exempelvis den som spelar virveltrumma i en parad. De flesta rock-, pop-, jazz- och R&B-band innehåller en trumslagare, som håller musikrytmen genom att använda trummorna för att spela låtens rytm. Hos oss har du även möjlighet att lära dig congas, bongos, djembetrumma och cajon.

Trumlärare är Mats Bender

Det behövs tre saker för att det ska kallas teater

  • Det vi visar och berättar – föreställningen
  • De som visar och berättar – skådespelarna
  • De som tittar och lyssnar – publiken

Eleverna delas in i grupper efter ålder. I dramaövningar får eleverna öva samspelet mellan olika individer, prova på att leda och att ledas och leva sig in i olika känslostämningar etc. De utvecklar sin självkänsla och förståelse för andra.

I våra teatergrupper arbetar vi med drama- och teaterövningar. Det kan röra sig om improvisation, berättande, gestaltande och andra övningar/lekar i grupp. Teatereleverna får använda sin fantasi, uttrycka sig med rösten och kroppen, prova olika roller och träna på att samarbeta. Arbetet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar. Lektionerna är 75 minuter långa.

Malung-Sälens kulturskola erbjuder teaterundervisning på Centralskolan i Malung för elever från åk 2 till gymnasiets utgång och i Sälen för åk 4-5.

Teaterlärare är Helena Lissmatz.

Sidan uppdaterad 2020-06-17 av