I september återkommer konstnären Mie Felth till Arvselen för en längre residensperiod inom ramen för projektet 'Icke-urbana platser för konst'.
31 augusti hälsar vi konstnären Mie Felth välkommen tillbaka till Arvselens levande fäbod. Hon kommer att arbeta med ett projekt som handlar om platsen, textila material och fibrer. Under vistelsen får konstnären bekanta sig med platsen, människorna och dess omgivning samt ges möjlighet till fördjupning av sin praktik.
Residenset inleddes med en research-vecka och introduktion till platsen tidigare i juni.
Region Dalarna och Konstfrämjandet Dalarna arrangerar tillsammans med Malung-Sälens kommun ett konstnärsresidens på Arvselens levande fäbod inom det regionala utvecklingsprojektet ’Ickeurbana platser för konst’. Efter en inledande research-veckan i slutet av maj med workshops och presentationer påbörjar Mie Felth den huvudsakliga arbetsperioden under residenset som har särskild inriktning mot textil konst. Mie planerar att fortsätta undersöka Arvselen med utgångspunkt i
växt- och djurfibrer, tillvaratagandet av berättelser från platsen och djurens rörelsemönster.
Residenset äger rum på Arvselens levande fäbod med Täpp Lars Arnesson som värd. Parallellt med residenset under september månad arrangerar Lima-Transtrands Hushållningsgille ett program med gårdsvandring, föreläsning om textilfärgning och ullworkshop. En publik presentation och avslutning kommer hållas på Arvselen 19 september.
Projektet 'Icke-urbana platser för konst' är ett samarbete mellan Malung-Sälens kommun, Region Dalarna och Konstfrämjandet Dalarna som finansieras med stöd från Kulturrådet. Vi vill skapa utrymme för konstnärlig fördjupning genom att ge tillgång till inspirerande miljöer utanför regionens centralorter, och samtidigt möjliggöra konstnärliga processer att äga rum på platser där det i dagsläget råder brist på offentliga konstyttringar.
I samband med att konstnären Mie Felth gästar Arvselen arrangerar Lima-Transtrands Hushållningsgille en serie publika aktiviteter.
Gårdsvandring och fårvallning hos Lena Lindberg i Heden, Lima.
Föreläsning 'Historien om färgning av textil' med Mia Olsson, textilkonstnär med stor erfarenhet av textilfärgning. Plats: Västagården i Torgås
Hantverksdag Storholen i Torgås. Vi arbetar med ull i olika former och tekniker.
Presentationsdag i Arvselen, se affisch nedan.
Med icke-urbana platser för konst vill Region Dalarna skapa utrymme för konstnärlig fördjupning genom att ge tillgång till inspirerande miljöer utanför regionens centralorter. Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet.
Samtidigt vill Region Dalarna även möjliggöra konstnärliga processer att äga rum på platser där det i dagsläget råder brist på offentliga konstyttringar. Genom att ge plats för konstnärliga processer som inte är förutbestämda och skapa sammanhang där konsten får utvecklas utifrån sina egna förutsättningar kan residens bidra med nya perspektiv och ett utbyte mellan platsen och konstnären.
Under vistelsen på fyra veckor kommer konstnären att få bekanta sig med platsen, människorna, djuren och dess omgivning samt ges möjlighet till fördjupning av sin praktik.
Motivering för Mie Felth:
Under en residensvistelse vid Arvselens levande fäbod vill Mie Felth experimentera med ull och tagel samt utforska platsen med utgångspunkt i fibrer och växter. Genom att följa djurens rytm vill hon också se om hon kan arbeta fram mönster från deras dagliga rörelser.
Med ledord som spinnrock, slända, knyppelkudde, spolar, virknål, tid och händer beskriver hon en arbetsprocess som vi tror kan erbjuda ett intressant utbyte med platsens människor, djur, växter och historier.