Logotyp för Malung-Sälens kommun

Kultur i Tiomilaskogen firar 20 år

foto: kulturitiomilaskogen.se

Utställare, musik och mat. Tiomilaskogen i Malungs Finnmark har blivit ett centrum för kultur och varma möten på gårdstun och logar i 15 olika byar.

Välkomna till Norra Kvantåsen, Avradstjärn!

När Kultur i Tiomilaskogen startades år 2000 var det inte många som trodde på dess framtid. Några knasiga konstnärsstollar från Malung eller möjligtvis Ekshärad skulle kanske ge sig ut på dammiga grusvägar för att titta på sådana märkvärdigheter – men knappast några fler. Tavlor, skulpturer, foton som skulle ställas ut där en gång korna mjölkades, musiker som skulle spela blues där bara kacklet av höns och svärande skogsarbetare hade hörts innan… Den kulturkrocken skulle bli alltför stor. I dag vet vi bättre.

Finnskogen är sedan länge mytomspunnen, ett outforskat område, en vit fläck på kartan som väcker en stark nyfikenhet hos besökarna. En annan är överraskningsmomentet. Efter att ha åkt på slingriga grusvägar med bara granskog i synfältet så uppenbarar sig till slut en liten by, och ännu en, på de höga höjderna och landskapet vidgas, logarna står öppna, kaffet är kokat, musiken spelar. Då kommer belöningen för resan. Så har många besökare förtäljt.

Håkan Olsén

20 Juni 2024