Köldmedier finns bland annat i kylar, frysar, luftkonditionering och värmepumpar. Den nya svenska förordningen (2016:1128) om fluorerade växthusgaser gäller från och med den 1 januari 2017 och med den nya förordningen innebär många förändringar.
Nya regler
Tidigare har det enbart varit antal kilo köldmedier som varit utgångspunkt för hur ofta anläggningen ska läcksökas. Nu är det istället kopplat till vilken typ köldmedium som används i anläggningen och dess påverkan på växthuseffekten. Detta beräknas i koldioxidekvivalenter (CO²e), dvs. hur många
gånger större påverkan de har på växthuseffekten än samma mängd koldioxid.
Regler vid läckagekontroll
Från och med 2015 ska mängden f-gaser anges i ton koldioxidekvivalenter (CO²e) istället för i kilo köldmedier. Läckagekontrollerna för varje aggregat ska följa den nya EU-förordningen[1]. Hur ofta läckagekontrollerna[2] ska utföras bestäms av mängden ton CO²e.
Mängden koldioxidekvivalenter | Läckagekontroller |
5 ton CO²e eller mer | 1 gång per 12 månader |
50 ton CO²e eller mer | 1 gång per 6 månader |
500 ton CO²e eller mer | 1 gång per 3 månader |
Om anläggningen har ett läckagevarningssystem förlängs tiden mellan kontrollerna med det dubbla.
Under Anläggningskollen på alltomfgas kan du räkna ut mängden CO²e för din utrustning. Fyll i vilket köldmedium du ska använda och mängden köldmedia så får du fram CO²e.
Köldmedierapport
Resultatet av de kontroller som utförts för en anläggning som innehåller totalt 14 ton CO²e HFC eller mer, ska sammanställas i en s.k. köldmedierapport och skickas in till miljökontoret senast den 31 mars nästkommande år (se längre ner för mer information).
Rapporten ska skickas in till:
Malung-Sälens kommun
Miljökontoret
Box 14
782 21 Malung
Eller miljokontoret@malung-salen.se
Den nya svenska f- gasförordningen medför bland annat:
Köldmedierapportens innehåll
Alla kontroller som utförs under ett kalenderår ska redovisas i en köldmedierapport till miljökontoret en gång om året (senast den 31 mars året efter[3]). Du är rapportskyldig[4] när f-gasmängden överstiger totalt 14 ton CO²e. Rapporten ska innehålla följande uppgifter:
Har du under 14 ton CO²e i din anläggning ska du göra läckagekontroll på aggregaten, men du är inte rapportskyldig till miljökontoret.
Du som är operatör, d.v.s. ansvarig och har befogenheter för aggregatet ska bland annat kontrollera:
[1] EU nr 517/2014
[2] Överskridet kontrollintervall medför miljösanktionsavgift om 5 000 kronor i enlighet med förordning (SFS 2012:259) om miljösanktionsavgifter.
[3] Försenad kontroll medför miljösanktionsavgift om 1 000 kronor i enlighet med förordning (SFS 2012:259) om miljösanktionsavgifter.
[4] Utebliven kontroll medför miljösanktionsavgift om 5 000 kronor i enlighet med förordning (SFS 2012:259) om miljösanktionsavgifter.