Ett förorenat område är en plats där ämnen som är farliga för människors hälsa och miljön på något vis läckt ut i mark och vatten. Utsläppen kan ha skett vid en olycka eller från verksamheter långt tillbaka i tiden när kunskapen om miljöfarliga ämnen var mindre.
I Sverige finns det ungefär 25 000 områden som är eller misstänks vara förorenade. De flesta av områdena är mark och vatten i anslutning till äldre industrier men även byggnader kan vara förorenade. Kommunerna har, tillsammans med Länsstyrelserna och Naturvårdsverket, sen lång tid tillbaka bedrivit ett arbete med att identifiera och inventera potentiella områden i Sverige. Detta på uppdrag av Riksdag och Regering som beslutat om miljömålet Giftfri miljö Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..
Detta har resulterat i den nationella s.k. MIFO-databasen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. (klicka i filtret för förorenade områden). De flesta av områdena är också riskklassade beroende på farlighet och skyddsobjekt i närheten. När ett område identifierats som misstänkt förorenat ställer kommunen eller länsstyrelsen sedan krav på undersökningar av området. Om undersökningarna visar att området innehåller halter av miljöfarliga ämnen över de acceptabla halterna ställs krav på sanering och kontroll att ämnena inte sprider sig.
I Malung finns ett 30-tal misstänkt förorenade områden, ingen av dessa tillhör den högsta riskklassen (Riskklass 1). Det område som är mest förorenat och därmed har högst riskklass är f.d. Malungs garveri i Malung. Detta område arbetar kommunen och länsstyrelsen med kontinuerligt för att sanera och undersöka vidare.
Reglerna för ansvaret för en förorening står beskrivet i Miljöbalkens 10 kap men är inte alltid lätta att tolka.
I första hand:
Den som har orsakat föroreningen är ansvarig för att åtgärda den och bekosta detta. För att ställa ett bolag/verksamhetsutövare till svars behöver bolaget varit i drift efter 30 juni 1969. Om bolaget lades ned innan 1969 räknas föroreningen som ansvarslös.
I andra hand:
Om den som orsakat föroreningen inte går att ställas till svars t.ex. om verksamhetsutövaren gått i konkurs kan fastighetsägaren bli ansvarig. För att en fastighetsägare ska kunna bli ansvarig måste förvärvet av fastigheten skett efter den 31 dec 1998 och fastighetsförvärvaren borde ha känt till föroreningen vid förvärvet. Vad som menas med att en fastighetsförvärvare borde ha känt till föroreningen har avgjorts i ett antal rättsfall.
I tredje hand:
Om ingen ansvarig står att finna faller ansvaret på staten. I praktiken innebär detta att länsstyrelsen eller kommunen ansöker om pengar från Naturvårdsverket för att kunna undersöka och åtgärda föroreningen. Naturvårdsverket delar sedan ut bidrag utifrån en nationell prioriteringslista.
Flera ansvariga:
Om flera verksamhetsutövare eller fastighetsägare kan ses som ansvariga för föroreningen jämkas ansvaret efter en nationell modell. Det är tillsynsmyndigheten som gör denna jämkning.
En redan konstaterad förorening kan spridas om det t.ex. grävs i den. En person eller bolag som sprider en förorening kan bli ansvarig för åtgärdandet av spridningen. Kontakta därför alltid miljökontoret minst 6 veckor innan arbeten eller exploatering sker i förorenade områden.
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden är:
Krav på företag eller fastighetsägare sker alltid skriftligen med beslut som är överklagansbara. Oftast föregås kraven av dialog och information till berörd verksamhetsutövare för att undvika missförstånd och främja att denne förstår varför kraven ställs.
Om du upptäcker en förorening i mark, vatten eller byggnad eller om det skett en olycka med utsläpp är du eller ditt företag skyldig enligt lag (Miljöbalken 10 kap 11 §) att omedelbart underrätta tillsynsmyndigheten (Miljö- och stadsbyggnadsnämnden).
Fyll i blankettenUnderrättelse om påträffad förorening. Word, 40 kB. eller ring miljökontorets växel 0280-183 90 eller maila miljokontoret@malung-salen.se
Uppge om möjligt:
Om du planerar att bygga eller utföra andra arbeten i områden som kan vara misstänkt förorenade ska detta meddelas miljönämnden skriftligen senast 6 veckor innan arbetena påbörjas. Om miljö- och stadsbyggnadsnämnden inte meddelas och det sedan framkommer att föroreningen spridits genom arbetena som utförts är det exploatören som är ansvarig för bekostandet av saneringen.
Fyll i blanketten Anmälan om efterbehandling av förorenat område Word, 45.8 kB.. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden kommer sedan, om det bedöms nödvändigt, att ställa krav på olika försiktighetsåtgärder i samband med arbetena.
Om du fått krav på dig att genomföra en undersökning bör du tänka på följande:
Undersökningar och saneringar ska utföras av personer med specialkunskaper inom området förorenad mark; de flesta behöver anlita någon som är sakkunnig, t ex en markkonsult.
En undersökning ska innehålla följande moment:
En sanering eller åtgärd får, enligt lag, (Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd § 28) inte genomföras innan detta har anmälts till miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Saneringen får heller inte påbörjas förrän tidigast sex veckor efter att anmälan gjorts.