Här finns information om hur du går tillväga när du ska bygga avlopp. Du kan läsa mer i informationsbladen på denna sida. Innan du anlägger avloppet måste du söka tillstånd hos Miljökontoret.
En avloppsanläggning i form av en infiltration med en cementslamavskiljare håller på att anläggas.
För att anlägga nytt eller renovera ett gammalt avlopp krävs ansökan eller anmälan till Miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Du kan läsa mer om olika typer av avloppslösningar och reningstekniker på Avloppsguiden.se Länk till annan webbplats..
Nederst på sidan finns också 10 stycken informationsblad, med grund från Havs- och Vattenmyndigheten, som bland annat tydliggör vilka uppgifter som behöver finnas med i en ansökan eller anmälan om nytt avlopp. Informationsbladen nr 1-2 (och 8) vänder sig till fastighetsägare, och nr 3-10 i huvudsak till entreprenör eller konsult som hjälper till med projekteringen och anläggandet.
Läs mer om olika typer av avloppslösningar och vad som gäller i vår kommun. Pdf, 1.4 MB.
1. Kontakta en avloppsentreprenör och ta reda på vilken lösning som passar din fastighet. Välj med fördel en diplomerad entreprenör då de har kvalitetssäkrats. Rådgör gärna med Miljökontoret.
2. Gräv en provgrop och gör en jordartsanalys för att få ytterliggare kunskap om vilken avloppslösning som är lämplig för din fastighet.
3. Kontrollera om några skyddsnivåer är aktuella för din fastighet
4. Skicka in en komplett ansökan/anmälan på tänkt anläggning. För att ansökan ska anses komplett ska alla de bilagor som efterfrågas på blanketten bifogas.
5. Miljökontoret genomför en inspektion på din fastighet. Meddela gärna om du vill delta.
6. Vänta in beslutet innan du börjar.
7. Anlägg avloppet och sänd in utförarintyg till Miljökontoret.
Obs: Under vinterhalvåret är Miljökontorets möjligheter att handlägga avloppsärenden mycket begränsade, eftersom markförhållandena inte kan kontrolleras vid snötäcke.
I Malung-Sälens kommun finns följande entreprenörer som har genomgått Maskinentreprenörernas diplomutbildning för enskilda avlopp:
Entreprenörer som är diplomerade i andra kommuner finns på Avloppsguiden Länk till annan webbplats..
För att enskilda avloppsanläggningar som utförs i landet ska ha samma kvalitet och uppfylla bl.a. de krav på reningsnivåer som finns anordnas en utbildning som heter "Diplomutbildning små avlopp".
Utbildningen anordnas av branschorganisationen Maskinentreprenörerna (ME). Momenten i utbildningen, som består av både teori och praktik. Där får deltagarna lära sig olika typer av avloppslösningar, varför det finns behov av rening och olika reningsgrader, lagkrav att leva upp till m.m.
Är du avloppsentreprenör och vill stå med på vår hemsida?
Genomför en diplomutbildning, och kontakta Miljökontoret. Vi vill också att du kan upprätta en komplett ansökan för en avloppsanläggning, då entreprenören oftast är den som genomför ansökningsförfarandet åt kunden.
Vid prövning av ansökningsärenden ska den prövande myndigheten (Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden) bedöma vilken skyddsnivå, ur miljöskyddsaspekt respektive hälsoskyddsaspekt, som gäller på den aktuella platsen. (Reglerna kring detta finns i Små avloppsanordningar för hushållsspillvatten (HVMFS 2016:17).) Främst handlar hälsoskyddet om att minska förekomsten av smittämnen, medan miljöskyddet främst syftar till att minska utsläpp av näringsämnen. Kraven kring reningsnivå och skyddsåtgärder beror på om den enskilda anläggningen befinner sig inom en så kallad normal eller hög skyddsnivå.
Kommunen har översiktligt delats in i områden med normal eller hög skyddsnivå beroende på områdenas särskilda förutsättningar. Den vanligaste skyddsnivån i kommunen är "normal skyddsnivå" för både miljöskydd och hälsoskydd. Vissa områden får dock "hög skyddsnivå" för antingen miljöskydd eller hälsoskydd eller både och.
Hög skyddsnivå miljöskydd:
Hög skyddsnivå hälsoskydd:
Hög skyddsnivå miljö- och hälsoskydd:
Även områden som inte på kartan har en hög skyddsnivå kan få krav för hög skyddsnivå om omständigheter på fastigheten eller området kräver det. Vid varje enskilt fall kommer en egen bedömning att göras för att se till att alla krav är relevanta, eller om det t.ex. ska kompletteras med fler krav som är specifika för de omständigheter som finns på den aktuella platsen.
Ta kontakt med oss på Miljökontoret eller din entreprenör om du har frågor kring vilken skyddsnivå som din fastighet bör omfattas av.
För dig som ansöker om tillstånd samt för dig som entreprenör:
Infoblad 1 Så ansöker du om ny avloppsanläggning Pdf, 178.4 kB.
Infoblad 2 Planera ditt avlopp Pdf, 470.9 kB.
Infoblad 3 Undersökning av mark och grundvattennivå Pdf, 621.5 kB.
Infoblad 4 Grundvattenrör Pdf, 373 kB.
Infoblad 5 Skydd av dricksvatten, små avloppsanläggningar Pdf, 940.7 kB.
Infoblad 6 Bestämning av högsta dimensionerande grundvattennivå för små avloppsanläggningar Pdf, 881.2 kB.
Infoblad 7 Bestämning av grundvattnets strömningsriktning och lutning Pdf, 371.2 kB.
Infoblad 8 Situationsplan Pdf, 339.1 kB.
Infoblad 9 Profilritning Pdf, 815.3 kB.
Infoblad 10 Drift- och underhållsinstruktion Pdf, 169.1 kB.