Frågor och svar
Här hittar du mer svar på vanliga frågor.
.png)
Anmälan om registrering
Nej. Däremot kan du behöva lämna in uppdaterade uppgifter om företaget till kommunen.
Ja. Om du byter bolagsform från exempelvis enskild firma till ett aktiebolag måste du anmäla detta. Detta beror på att du byter bolagsform och får ett nytt organisationsnummer.
Ja. Om du påbörjar en registreringspliktig livsmedelsverksamhet eller tar över en redan registrerad verksamhet utan att först anmäla det och orsaken till det inträffade är exempelvis någon av orsakerna som listats nedan, måste du i regel betala en sanktionsavgift.
- Bristande betalningsförmåga,
- Att en verksamhet är nystartad
- Kunskap om gällande regler
- Tidsbrist
- Glömska
- Dåliga rutiner
Någon möjlighet till jämkning av sanktionsavgifter eller nedsättning av avgiftens storlek finns inte.
Dricksvatten
Sidan om dricksvatten är under uppbyggnad.
Foodtrucks och servering
Ja, för att starta en food truck måste du ha flera tillstånd. Tex beroende på var du vill parkera och servera mat kan du behöva tillstånd från både kommun och polis.
Nej, du behöver i de flesta fall inte registrera en ny anläggning. En livsmedelsanläggning som tillfälligt utökar sin verksamhet, till exempel en restaurang som vid en festival sätter upp ett restaurangtät, kan fortfarande ses som en anläggning. Däremot behöver du informera miljö och hälsa på samhällsbyggnadskontoret om den tillfälliga verksamheten.
Försäljning av livsmedel under en kortare tidsperiod, till exempel vid en festival, kan ske utan att anläggningen behöver registreras hos kommunen. Det förutsätter att du inte annars bedriver livsmedelsverksamhet. Kom ihåg att du i de flesta fall behöver markägarens tillstånd för att få stå på platsen. I vissa fall krävs också polistillstånd.
Ja. Du är själv skyldig att ordna de tillstånd som krävs för att driva försäljning. Du måste ha med dig kopior på tillstånd och hyresavtal som du kan visa upp vid förfrågan.
Ja. Registreringen måste gälla den vagn, tält eller liknande som du har på platsen. Om registreringen är tidsbegränsad gäller den bara inom de angivna datumen. Registreringen ska alltid finnas på plats och kunna visas upp för tillsynsmyndigheten.
Ja. Du måste ha en egenkontroll för verksamheten med rutiner för hur du kontrollerar verksamheten för att den ska följa lagstiftningen. Egenkontrollen ska vara anpassad till verksamheten.
Det finns krav på hur en tillfällig eller mobil livsmedelslokal ska se ut. Bland annat ska det vara hela och släta ytor som är lätta att rengöra. Det ska finnas handtvättställ med rinnande vatten och tvål samt hygienisk torkning intill den plats där man hanterar oförpackade livsmedel. Personalen ska ha tillgång till en egen toalett som inte används av allmänheten.
Om du bereder livsmedel och inte använder kommunalt vatten i din verksamhet ska du även registrera brunnen där du tar vatten ifrån. Vattnet ska analyseras och måste uppfylla vissa krav. Kontakta Miljökontoret för mer information. Om du använder vatten som förvaras i dunk ska du se till att vattenkvaliteten är bra.
Ambulerande är:
Ett fordon som man kör runt och tillfälligt ställer upp på en plats för att sälja från lucka, likt ”fiskbilen” eller glassbilen.
Bilen kopplas inte upp mot el- eller vattennätet
Man tar med sig alla sopor och alla rester som skulle kunna gå ut i avloppet.
Du rättar dig efter aktuella parkeringsregler på den valda platsen. Är det betalparkering betalar du för din parkeringsplats. Är det p-skiva respekterar du angiven tidsbestämmelse.
Uppställd är:
Du har behov av elanslutning och behöver tillgång till vatten och avlopp.
Du vill finnas på en plats under en längre tid, exempelvis en säsong eller längre.
För denna typ av användning krävs polistillstånd. Se "sök polistillstånd för uppställd vagn" längre ner.
Föreningar
Nej.
Ja. Läs del 6, ”Mat vid evenemang” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen". Länk till annan webbplats. och använd de delar som är aktuella för er.
Nej. Läs ändå del 6, ”Mat vid evenemang”, i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats.och använd de delar som är aktuella för er.
Nej. I det här fallet är det cateringfirman som är företaget.
Nej. Läs avsnittet om hemlagad mat i del 5 ”Hygienrutiner” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen". Länk till annan webbplats.
Nej.
Om er förening säljer och/eller serverar mat regelbundet och någorlunda organiserat bör ni kontakta kommunens livsmedelsinspektör (tel. 0280-18390 eller på miljokontoret@malung-salen.se) för rådgivning.
Ja. Läs del 5, ”Hygienrutiner” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats.och använd de delar av rutinerna som är aktuella för er.
Ja. Riksidrottsförbundet har tagit fram branschriktlinjer och med hjälp av dem kan föreningen bedriva försäljning och hantering under tryggare former: "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats..
Ungdomsföretag
Nej. Kunden ska fortfarande garanteras säkra livsmedel, Kunden får inte heller vilseledas eller luras. Produkter ska märkas med innehåll och informera om eventuella allergener.
Grundprincipen är att alla företag som hanterar livsmedel ska registreras hos kommunen. Men det finns undantag, när det handlar om enstaka tillfällen.
Om det finns en viss kontinuitet och viss grad av organisation i din verksamhet räknas det som ett livsmedelsföretag. Då ska det registreras och stå under kommunens livsmedelskontroll.
Exempel på vad som menas med ”viss kontinuitet eller viss grad av organisation” kan du läsa om på Livsmedelsverkets webbplats :
Livsmedelsanläggning, livsmedelsföretag, livsmedelsföretagare. Länk till annan webbplats.
Livsmedelsverket har mycket bra information om att starta UF-företag.
Starta UF-företag med livsmedelshantering Länk till annan webbplats.
Under rubriken "Mer information om regler för livsmedelsföretag", finns information om märkning och lokaler, hantering och hygien.
Sidan uppdaterad: 2025-02-14