Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Föreningar

I Malung-Sälens kommun finns det många föreningar och organisationer med olika inriktningar.

Livsmedelshantering inom föreningar

Föreningar och organisationer kan driva tillfälliga serveringar vid enstaka arrangemang, läger, cuper med mera. Som ansvarig föreningsledare räknade du troligen inte med att även indirekt agera ”krögare”. Här kommer några tips att tänka på.

Att hantera mat och dryck kräver kunskap och god planering. Riksidrottsförbundet har tagit fram branschriktlinjer och med hjälp av dem kan föreningen bedriva försäljning och hantering under tryggare former: "Säker mat i idrottsrörelsen". Länk till annan webbplats. Det finns även information om branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler här Länk till annan webbplats..

När ska föreningen kontakta kommunen?

Grundprincipen är att alla föreningar som hanterar livsmedel ska registreras hos kommunen. Men det finns undantag, när det handlar om enstaka tillfällen. Om det finns en viss kontinuitet och viss grad av organisation i din verksamhet räknas det som ett livsmedelsföretag. Då ska det registreras och stå under kommunens livsmedelskontroll. Exempel på vad som menas med ”viss kontinuitet eller viss grad av organisation” kan du läsa om på Livsmedelsverkets webbplats: Livsmedelsföretag, livsmedelsföretagare och livsmedelsanläggning - Kontrollwiki Länk till annan webbplats.

Se exemplen under frågor och svar om din förening räknas som ett livsmedelsföretag och behöver registreras. Tänk också på att meddela livsmedelsinspektören om ni använder vattnet från en enskild brunn i hanteringen. Livsmedelsföretag definieras i lagstiftningen som ”varje privat eller offentligt företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings-, och distributionskedjan av livsmedel”.

Föreningar som driver professionella restauranger hänvisas till restaurangbranschens råd och anvisningar på www.visita.se Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: 2025-02-14