Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Dricksvatten

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och utgör en grundläggande samhällsfunktion. Det kan vara producerat från ytvatten, eller från grundvatten genom användning av olika brunnstekniker.

Dricksvatten ska inte bara vara säkert att dricka, det ska även vara estetiskt tilltalande och tekniskt lämpligt. Det får inte vara missfärgat eller grumligt, lukta illa eller orsaka utfällningar i kärl och ledningar, missfärga tvätt eller göra så att ledningar och VA-installationer rostar.

Det finns objektiva kvalitetskriterier för dricksvatten i form av gränsvärden. För att kontrollera att kriterierna är uppfyllda behöver dricksvattnet undersökas regelbundet. När man undersöker dricksvattnet tittar man exempelvis på om det finns bakterier och andra mikroorganismer, vattnet undersöks även för kemiska ämnen.

Producerar du mer än 10m3 eller försörjer fler än 50 personer med dricksvatten, behöver du vara registrerade som livsmedelsanläggning hos kommunen. Producerar du mindre än 10m3, men tillhandahåller dricksvatten som en del av en kommersiell eller offentlig verksamhet, behöver du också vara registrerad som livsmedelsanläggning. Är du osäker om du uppfyller dessa krav, kan du läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats. eller kontakta Miljökontoret för rådgivning.

Registrerade livsmedelsanläggningar

Producerar du mer än 10m3 eller försörjer fler än 50 personer med dricksvatten, behöver du vara registrerade som livsmedelsanläggning hos kommunen. Producerar du mindre än 10m3, men tillhandahåller dricksvatten som en del av en kommersiell eller offentlig verksamhet, behöver du också vara registrerad som livsmedelsanläggning. För att registrera dig som livsmedelsanläggning skickar du in en blankett(länk) till Miljökontoret. Du får 14 dagar efter att ha skickat in blanketten starta din verksamhet, om inget annat har meddelats.

Undersökning av dricksvattenkvalitet

När du registrerat din dricksvattenanläggning ska du upprätta ett undersökningsprogram, som beskriver hur ofta, vart och för vilka parametrar som dricksvattnet ska provtas för. I Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12) finns information om minimifrekvens för antalet provtagningstillfällen, samt information om vilka parametrar som ska provtas vid olika provtagningspunkter i ditt vattenverk och distributionssystem.

Det upprättade undersökningsprogrammet ska fastställas av oss som kontrollmyndighet. Beslut om fastställande av undersökningsprogram gäller i 6 år, sedan krävs ett nytt beslut.

Faroanalys

Producerar du mer än 10m3 , eller försörjer fler än 50 personer med dricksvatten, omfattas din verksamhet av kravet att upprätta en faroanalys för produktionen/distributionen. I denna ska verksamheten identifiera och bedöma olika faror som behöver förebyggas, elimineras eller reduceras till an acceptabel nivå. Mer om detta kan du läsa på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats..

Faroanalys bör vara svårtillgänglig, då den kan innehålla information som kan göra verksamheten sårbar. Tänk på att inte göra denna information offentlig, och att enbart personer som behöver informationen bör ha tillgång till den.

Den upprättade faroanalysen ska fastställas av oss som kontrollmyndighet. Beslut om fastställande av faroanalys gäller i 6 år, sedan krävs ett nytt beslut.

Det kommunala bolaget Vamas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ansvarar för och sköter driften av de kommunala vattenverken.

Miljökontoret utför kontroll på de kommunala vattenverken så att de uppfyller lagstiftningens krav på ett säkert och hälsosamt dricksvatten.

Om du får ditt vatten från en egen brunn ansvarar du själv för att vattnet är av bra kvalitet. Miljökontoret rekommenderar att du tar prover på ditt vatten regelbundet, både mikrobiologiska och kemiska. Vid en mikrobiologisk analys kontrolleras om det finns några bakterier i vattnet. Av den kemiska analysen får du bland annat veta hur mycket metaller och flour vattnet innehåller .

Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats. finns råd om enskilt grävda brunnar.

Registrera din brunn

Genom att registrera din brunn i Brunnsregistret får du som brunnägare bättre skydd.

Brunnsarkivet är ett nationellt register som används för att identifiera brunnar inom ett område. Vinsterna med att brunnen är registrerad är flera:

  • Andra som vill borra efter vatten eller värme/energi i området har möjlighet att ta hänsyn till din brunn.
  • Likaså när kommunen tar fram översiktsplaner och detaljplaner för ett område, eller vid andra förändringar som påverkar din brunn.
  • En registrerad brunn ökar chanserna för räddningstjänsten att skydda din brunn om en miljöolycka inträffar i området.

Genom att du registrerar din brunn och lämnar information om vattnets kvalitet och kvantitet, bidrar du till att vi gemensamt får bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden inom kommunen. Den informationen är viktig för kommunen som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten.

Registreringen av din brunn sker genom att fylla i ett enkelt e-formulär:SGU inrapporteringsformulär Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: 2025-03-13