Du som är ung och som har en affärsidé kring livsmedel kan starta ett UF-företag (Ung Företagsamhet).
Du kanske vill driva ett skolkafé, tillverka chokladpraliner hemma i köket eller laga mat och bjuda på vid en mässa. Här hittar du information om vilka regler som gäller.
Många elever på gymnasiet startar ett så kallat UF-företag som en del av undervisningen. Om ert UF-företag hanterar livsmedel så gäller i princip samma regler för er som för andra företag i livsmedelsbranschenStarta UF-företag med livsmedelshantering. Länk till annan webbplats.
Som företagare ska du känna till de regler som gäller. Det är viktigt att alla i företaget känner till de risker som finns och hur man gör för att garantera säkra livsmedel. Målet är att konsumenterna inte ska bli matförgiftade. De ska också kunna känna sig trygga och inte bli lurade av felaktiga menyer eller märkningar.
Om ni driver ett UF-företag eller ett ”vanligt” livsmedelsföretag spelar ingen roll när det handlar om livsmedelshygien.
Kommunen gör inga undantag för UF-företag när det gäller avgifter. Om ert företag behöver vara registrerat så måste ni också betala de avgifter som finns: registreringsavgiften för att starta samt avgift för den kontroll av er verksamhet som kommunen då kommer att göra. Den betalar ni när kontrollen är gjord.
Grundprincipen är att alla företag som hanterar livsmedel ska registreras hos kommunen. Men det finns undantag, när det handlar om enstaka tillfällen.
Om det finns en viss kontinuitet och viss grad av organisation i din verksamhet räknas det som ett livsmedelsföretag. Då ska det registreras och stå under kommunens livsmedelskontroll. Exempel på vad som menas med ”viss kontinuitet eller viss grad av organisation” kan du läsa om på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats..
Livsmedelsverket har även bra information om att starta UF-företagStarta UF-företag med livsmedelshantering. Länk till annan webbplats.