Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Kalkning

Kommunen är huvudman för de kalkningsinsatser som årligen genomförs i flera av kommunens sjöar och vattendrag.

Totalt i kommunen sprids det mellan 2 500 - 3 000 ton kalk per år, fördelat på 18 olika åtgärdsområden. Kalkningen finansieras till 95 % via statsbidrag från Havs- och vattenmyndigheten. De övriga 5 % står kommunen själv för.

Varför kalkas våra vatten?

Förbränning av fossila bränslen frigör försurande ämnen som svavel och kväve. När svavel och kväve kommer i kontakt med vatten i atmosfären så bildas svavelsyra och salpetersyra vilket sedan faller med nederbörden. Som följd sjunker pH värdet i våra vatten och detta har medfört stora negativa konsekvenser för det akvatiska livet i många av våra sjöar och vattendrag. Framför allt påverkar låga pH-värden reproduktionen hos många organismer.

Kalkningsverksamheten syftar därför till att motverka denna sänkning av pH värdet, då kalk fungerar som en bas, vilket neutraliserar syrorna. Den spridda kalken stabiliserar därmed pH värdet och förhindrar de negativa effekter som låga pH värden har i våra vatten.

Kalkningen sker både i sjöar och vattendrag men även på omkringliggande våtmarker. I sjöarna sker kalkningen i huvudsak med båt medan våtmarkskalkningen uteslutande utförs med helikopter. Dessutom finns sju så kallade kalkdoserare utplacerade runt om i kommunen. Dessa kalktorn sprider kalk kontinuerligt i vattendragen de står i så fort det är isfritt.

Vattenprovtagning och inventeringar med elfiske

Effekterna av kalkningsverksamheten kontrolleras årligen genom vattenprovtagningar samt provfisken med el. Vattenprovtagning utförs under högflöden hela året och vi har ca 50 provtagningspunkter runt om i kommunen.

Provfiskena utförs under augusti månad varje år. Ungefär 30 vattendrag provfiskas med en elektrisk puls som bedövar fisken så att den kan fångas med håv. Så fort elen stängs av så kvicknar fisken till direkt. Utbildad personal från kommunen artbestämmer, räknar och mäter sen varje fångad fisk för att till slut släppa tillbaka dem i vattendraget. Framför allt är det årsyngel från öring som är särskilt intressant, då öringens reproduktion är mycket känslig för låga pH värden. Om det fångas årsyngel av öring vid provfisket, så betyder det att det har kalkats tillräckligt mycket för att hålla pH värdet på en bra nivå i vattendraget under det gångna året!

foto: Håkan Olsén

Kontakt

Sidan uppdaterad: 2024-12-05