Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Mosjöns f.d. sågverk

Kommunen ansvarar för att utreda de områden som misstänks vara förorenade, där inget aktivt bolag finns kvar; Mosjöns f.d. sågverk är ett sådant område.

Ett sågverk drevs tidigare vid Mosjön, strax norr om Malung. Bild troligtvis från 60-talet.

Mosjöns f.d. sågverk är beläget i Mobyn, några kilometer nordväst om Malung. Byggnaderna är idag rivna och på området finns bara en vändplan och gräsytor.

Föroreningar vid sågverk

Äldre sågverk har ofta använt sig av pentaklorfenol som impregneringsvätska till sina träprodukter. Produkterna doppades i stora kar med vätska vilket ofta resulterade i spill och slabb både där virket förvarades men framförallt vid själva doppningsstationen.

Pentaklorfenol är giftigt, cancerogent och hormonstörande för människor och väldigt giftigt för vattenlevande organismer. Om det finns i höga halter i mark och vatten kan därför en sanering behövas. Pentaklorfenoler sönderfaller också till dioxiner som har samma giftiga egenskaper som pentaklorfenoler och som också anrikas i fettvävnaden hos djur och människor.

Det finns äldre uppgifter om att Mosjöns sågverk använt sig av pentaklorfenol i sin verksamhet. Mot bakgrund av detta finns det fd. sågverket med på Länsstyrelsen Dalarnas lista över misstänkt förorenade platser i länet. Eftersom Mosjösågen som bolag idag är nedlagt och kommunen förvärvade fastigheten före 1999 finns det enligt reglerna i Miljöbalken ingen ansvarig kvar för att ta hand om eventuella föroreningar. Vid den här typen av objekt kan kommunerna ta på sig s.k. kommunalt huvudmannaskap för området och söka statligt bidrag för undersökningar.

Mosjösågen har aldrig tidigare undersökts men under hösten 2023 ansökte och beviljades kommunen 350 000 kr för en första undersökning för att se om området är förorenat.

Undersökning vid Mosjösågen 2024

Undersökningen genomfördes av Tyréns AB under våren 2024 och under hösten kom resultaten.

Prover togs både i mark och i grundvatten och resultatet visade att det fanns halter av dioxin över de nationella riktvärdena i två punkter intill de gamla byggnaderna, se gula prickar på bilden.

Samtidigt visades förhöjda halter av dioxin i två av de installerade grundvattenrören (de närmast vattnet).

Baserat på resultaten vill kommunen nu genomföra fortsatta undersökningar för att ringa in föroreningen och se hur halterna i grundvattnet varierar över tid.

En ansökan om förnyade medel har lämnats in under hösten 2024 och kommunen inväntar nu besked från Naturvårdsverket kring detta. Förhoppningen är att kunna fortsätta undersökningarna till våren.

Finns det några risker med påträffade föroreningar?

Halterna i jord är så pass låga att människor och djur inte utsätts för några akuta risker genom att vistas på området. Däremot avråder kommunen från att vistas på platsen där de gamla byggnaderna stod i längre utsträckning än nödvändigt.

Gällande halterna i grundvattnet är det inte möjligt att uttala sig om riskerna ännu då de prover som tagits är för få för att kunna göra en riskbedömning. Kommunen kommer efter nästa undersökning kommunicera med närboende osv. om resultaten visar att det finns risker för allmänhet och boende.

Resultaten från undersökningarna under 2024 har sammanställts i denna rapport. Pdf, 12.1 MB.

Historik

1978 byggdes sågverket om till att endast bedriva flisproduktion.

1985 brann stora delar av byggnaden ned.

1990 flyttades flisanläggningen till Ryhagen där det än idag bedrivs verksamhet.

Kontakt

Sidan uppdaterad: 2024-12-12