Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

 • Kontakt

Tipsa

Familj, barn och ungdom

För dig som är barn eller ungdom

Vill du ha hjälp av oss?

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Barn och deras familjer kan därför ibland behöva våran hjälp. Det kan handla om att man bråkar väldigt mycket i familjen, att någon i familjen ofta blir full eller otrevlig när den dricker alkohol, att du som barn känner dig otrygg, att du blir slagen eller utnyttjad.

Om du vill veta mer eller vill ha våran hjälp, kan du kontakta oss. Du kan också vända dig till din skolkurator, lärare eller skolsköterska så kan de berätta mer eller hjälpa dig att komma i kontakt med oss.

Om vi redan kontaktat dig eller din familj:

Varför ska jag träffa socialtjänsten?

Vi på socialtjänsten har fått veta att du och din familj kanske skulle behöva hjälp från socialtjänsten. Nu skulle vi vilja prata mer med er för att få veta mer.

Hur fick ni veta det?

Vi på socialtjänsten kan få veta hur barn har det på två olika sätt. Någon som känner dig, eller som har träffat dig är orolig och har ringt till oss. Då kallas det anmälan. Du eller din familj har själv tagit kontakt och berättat att ni skulle vilja ha hjälp. Då kallas det ansökan.

Vad är BBIC?

BBIC är vårat hjälpmedel för att komma ihåg allt vi vill fråga dom vi träffar. Det fina med BBIC är att det är ett sätt för alla att komma ihåg att du är viktigast, därför är du placerad i mitten av triangeln.


Vad händer när vi träffas?

Du och din handläggare träffas för att prata om hur du har det och för att besvara frågorna som finns. Om det känns svårt att prata så kan vi försöka hitta ett bättre sätt för dig, att rita kan ibland kännas lättare. Det vi pratar om skriver handläggaren ner i något som kallas journal, det är som en skrivbok på datorn.

Hur ska det gå till?

Våra utredningar är olika från barn till barn, men för att alla ska veta vad som kommer att hända skriver vi en planering som kallas "utredningsplan". Här står vilka frågor vi har, vilka vi ska träffa och när. Några som vi kommer att träffa är dig, din familj eller kanske din lärare.

Oftast vill vi träffa dig på våran arbetsplats, socialkontoret. Men någon gång under utredningen kanske vi bestämmer att vi träffas hemma hos dig och ibland händer det att vi bestämmer att annat ställe att träffas på.

Vad händer sen?

När vi har haft alla möten sammanställer handläggaren allt i en utredning. Handläggaren skriver också något som kallas "bedömning" - det betyder att handläggaren skriver vad han/hon tycker att du och din familj skulle behöva få för hjälp.

Vad står det då?

När handläggaren skrivit klart utredningen skickas den till dig (om du är över 15 år) och till dina föräldrar, eller så träffas alla. Meningen är att du och dina föräldrar ska veta vad handläggaren skrivit. Om du upptäcker att handläggaren skrivit något du sagt fel, är det viktigt att du säger till.

Vad är ett beslut?

Efter att ni läst utredningen är det dags att fatta ett beslut, det gör handläggaren eller handläggarens chef. Exempel på beslut är:

 • Att avsluta utredningen - Då händer inget mer.
 • Att bevilja en insats - Då kommer vi att träffas mer.

Vad är en insats?

Insatser är något som är till för att det som inte är så bra ska bli bättre. Det kan till exempel vara att du får en  speciell person som du lär känna och ni kan prata eller hitta på roliga saker. ett annat exempel på insats är att någon kommer hem till er i familjen. Om din handläggare beviljar en insats, kommer han/hon berätta mer om insatsen som är till dig.

Lagar?

På socialtjänsten har vi flera olika lagar som vi följer. I socialtjänstlagen står det bland annat att vårat jobb är att arbeta för att barn och ungdomar som växer upp är trygga och har det bra.

Får någon annan läsa min utredning?

Vi på socialtjänsten har tystnadsplikt och vem som helst får inte läsa din utredning. Socialtjänsten, du och vårdnadshavare får läsa. Om din handläggare tycker att någon mer behöver läsa kommer han/hon att fråga om det går bra.

Aktuellt

 • 2015-03-26
  ABC-kurs för föräldrar i Lima
  Onsdagen den 15 april startar vi den första av fyra kostnadsfria ABC-träffar. Nu är det dags att anmäla sig!
  Läs mer
 • 2014-11-05
  ABC-kurs för föräldrar i Malung
  Onsdagen den 19 november startar vi den första av fyra kostnadsfria ABC-träffar. Nu är det dags att anmäla sig!
  Läs mer
 • 2014-09-09
  ABC-kurs för föräldrar i Sälen
  Den 30 september startar vi den första av fyra kostnadsfria ABC-träffar i Sälen. Nu är det dags att anmäla sig.
  Läs mer
 • 2014-02-18
  ABC-träffar, en vidareutveckling av Föräldrakomet
  Den 2 april startar vi den första av fyra kostnadsfria ABC-träffar. Nu är det dags att anmäla sig.
  Läs mer
 • 2014-01-29
  Föräldrakometutbildning i Lima
  Den 19 februari startar vi en kostnadsfri Föräldrakometutbildning. Nu är det dags att anmäla sig.
  Läs mer

Sidan uppdaterad 2016-08-15 av

Karta