Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Kurser och grupper

Bild från "Seen on screen" - kulturskolans dansshow 2013

Kulturskolan erbjuder lektioner i dans, sång, musik och drama.

Under flikarna hittar vilka instrument du kan få undervisning i.

Malung-Sälens kulturskola erbjuder dansundervisning på kulturskolan i Malung och i Sälenhallen. Ledord för vår verksamhet är kreativitet och dansglädje.

Barndans och Dansmix erbjuds på ett lekfullt och lustfyllt sätt till barn från och med 4-års ålder. Barndans består i huvudsak av rörelseövningar och lättare koordinationsövningar under cirka 45 minuter. Vi rör oss till musik, dansar en enklare koreografi och avslutar med avslappning.

För barn och ungdomar i skolåldern finns det olika nivåer av show/jazzdans med inslag av modernt och balett liksom rena streetklasser. Nivåerna beror på elevernas ålder och erfarenhet. Längden på dessa danslektioner varierar mellan 60-90 minuter. Alla lektioner, oavsett nivå, börjar med uppvärmning. Lektionens innehåll kan sedan variera. Dansteknik, diagonalövningar och improvisationer är några inslag. Vi tränar även på olika koreografier och avslutar med stretch och avslappning.

I slutet av varje läsår brukar vi tillsammans ge en sprakande föreställning där de olika grupperna medverkar. Det är bra att ha ett mål att träna till, att tillsammans dansa i rampljuset och njuta av tillställningen. Samtidigt kan det vara spännande för föräldrar, syskon och andra intresserade att se resultatet av dansträningen.

Kläder man lätt rör sig i och uppsatt hår är en förutsättning för en lyckad lektion. Vi dansar oftast barfota, i strumpor eller halvtåskor (gäller alla utom street). Vattenflaska är ett måste.

Intagningar sker i första hand inför varje läsår under augusti och ibland under januari. För nya elever är de två första veckorna kostnadsfria. Eftersom det är en stor efterfrågan är det bra om återbud meddelas snarast. 

Danslärare i Malung är Timea Hedlund i jazz, balett, show och modernt, Malin Bäcke i barndans & jazz.

Kulturskolans instrumentalundervisning

Undervisningen sker enskilt eller i grupp och lektionerna är minst 20 minuter långa. Lektionerna sker oftast i grundskolans lokaler, men för elever på Centralskolan och gymnasiet sker musikundervisningen oftast i kulturskolans lokaler i tingshuset.

Elever i årskurs 2 inbjuds varje år till en instrumentdemonstration där de får prova de olika instrumenten. Därefter kan man anmäla sig till undervisning på det mest spännande och intressanta instrumentet.


Digitalt musikskapande

Skapa din egna musik med dator/Ipad; midi, audio och teknikkunskap. Undervisningen sker i grupp.


Träblåsinstrument

På kulturskolan kan vi erbjuda undervisning på blockflöjt, tvärflöjt, klarinett och saxofon.

Träblåsinstrumenten har ett stort tonomfång och används i många olika konstellationer; symfoniorkestrar, blåsorkestrar, jazzband, som soloinstrument och en hel del annat. Samspelet med andra är både en rolig och viktig del i att spela ett instrument. Det kan vara allt ifrån duetter med din lärare eller andra elever som spelar samma instrument, till samspel med elever som spelar andra sorters instrument. När du har spelat något år har du även möjlighet att vara med i någon av våra blåsorkestrar, där du får spela ihop med de andra instrumenten i blåsfamiljen.

Lärare i tvärflöjt, klarinett och saxofon är Anne Lindström.

Bleckblåsinstrument

Det finns många olika slags bleckblåsinstrument, men de fyra vanligaste är trumpet, trombon, valthorn och tuba. I Malungs musikskola får man i första hand undervisning på trumpet och trombon.

Instrumenten är gjorda av metall och består av ett böjt rör som är lackat i guld- eller silverfärg. Trumpet och trombon passar bra som soloinstrument, men finns också med i många olika typer av ensembler och orkestrar.

Lärare i bleckblåsinstrument är Andreas Kratz.

Stråkinstrument

Förr ansågs stråkinstrument svårspelade, men med dagens undervisningsmetoder har denna uppfattning ändrats. Vi kan erbjuda dig undervisning på fiol, cello och kontrabas. Undervisningen i instrumental- och ensemblespel ges till elever i form av grupp eller enskilda lektioner. Lektionerna äger rum under skoltid och/eller på fritiden och ges i allmänhet på den skola där eleven går. I musikskolan kan man börja spela fiol från årskurs 1 eller tidigare. Gehörsspelet prioriteras första året. Från och med andra spelåret eller senare (beroende på elevens utveckling) tillkommer notinlärningsprocessen. Alla stråkinstrument kan lånas kostnadsfritt från musikskolan.

Stråklärare är Louise Kratz.

Piano

Pianot är ett populärt instrument. Elever som spelar piano erbjuds varje vecka en individuell lektion, men även 4-händigt spel (grupplektion) och ensemblespel med andra instrument när tillfälle ges. De får även chansen att spela på konserter och uppträda för publik i olika sammanhang (till exempel på vårdinrättningar, i kyrkan och i skolan) som är både spännande och utvecklande.

Den som vill spela piano måste ha ett tangentinstrument (piano, keyboard, digitalpiano eller synth) hemma för att kunna öva. Instrumentet måste ha normalstora tangenter med ett oktavavstånd 165 mm. Kulturskolan hjälper gärna till med råd vid instrumentinköp.

Pianolärare är Faiez Michail och Eva Holma

Gitarr & Elbas

Gitarren och elbasen är ett populärt instrument som används till all slags musik från klassiskt till heavy metal. Gitarren i sig behöver kanske inte någon närmare presentation. Vi lär ut både klassisk och elgitarr, är man nybörjare brukar man börja först med ”vanlig” gitarr för att sedan om intresse finns gå över till elgitarr (det beror lite grann på ålder och förkunskaper). Vi börjar med att lära oss melodispel efter noter och att kompa med ackord, det finns även möjlighet att spela i en ensemble och/eller rockgrupp.

Man kan börja från och med årskurs 3 och undervisningen sker antingen enskilt eller i grupp om 20 respektive 30 minuter.

Lärare är  Magnus Åkerlund.

Sång

Sång är ett instrument man alltid bär med sig och det är roligt att sjunga! På kulturskolan erbjuder vi både sång i grupp och individuellt. På sånglektionerna får du lära dig andningsteknik, att vidga din rösts omfång, hitta styrka i din röst, olika musikstilar och gehörsträning. Vi jobbar också med scennärvaro och hur man framför en text på bästa sätt.

Sånglärare är Carina Malmén.

Trummor / Slagverk

Trummor har länge använts i kulturer över hela världen. I kulturer har de ofta en magisk betydelse, och används i olika ritualer och som instrument vid danser inom dessa.

En trumslagare är en musiker som spelar trummor. Oftast avser ordet en person som spelar trumset, till exempel i ett rockband, där han brukar kallas trummis. Även personer som spelar andra typer av trummor är dock trumslagare, exempelvis den som spelar virveltrumma i en parad. De flesta rock-, pop-, jazz- och R&B-band innehåller en trumslagare, som håller musikrytmen genom att använda trummorna för att spela låtens rytm. Hos oss har du även möjlighet att lära dig congas, bongos, djembetrumma och cajon.

Trumlärare är Anders Gunnarsson.

I vår dramaundervisning ges barnen möjlighet att öva samspel mellan olika individer, prova på att leda och att ledas, leva sig in i olika känslostämningar etc. I drama integreras musik, rörelse, rytmer och språk. Genom drama och teater utvecklas elevernas egen självkänsla och förståelse för andra. Gruppen svetsas samman och när det blir dags för en föreställning, är samarbete och improvisationsförmåga viktiga egenskaper.

Det är viktigt att få visa upp resultatet av det arbete som man har lagt ner. Därför kommer vi att göra en eller flera offentliga föreställningar där de olika dramagrupperna medverkar.

Dramalärare är Helena Lissmatz

Sidan uppdaterad 2018-02-19 av